Oppilaitosten asiointipalvelu
 
Sulje ohje

Katso-tunnisteen käyttäminen

Oppilaitosten asiointipalveluun voidaan palvelun oman salasanallisen tunnuksen sijaan kirjautua myös yleisen suomalaisten organisaatioiden asiointiin tarkoitetun Katso-tunnisteen avulla.

Katso-tunnisteen käyttöönotto palvelussa tapahtuu valitsemalla etusivulla "Tunnistaudu Katso-organisaatiotunnisteella" ja seuraamalla näytön ohjeita. Uusi käyttäjä voi käyttäjäksi hakiessaan kertoa, että käyttää kirjautumiseen yksinomaan Katso-tunnistetta.

Katso-tunnistetta käytettäessä kullakin oppilaitoksessa palvelua käyttävällä käyttäjällä tulee olla erillinen Katso-tunniste, jolla on oikeus asioida oppilaitoksen nimissä. Lisäksi tunnukseen tulee olla liitetty käyttäjärooli "KELA - Oppilaitosasiointi" tai "KELA - Opintotukilautakuntakäyttäjä". Organisaation Katso-pääkäyttäjällä on automaattisesti samat oikeudet kuin mainituilla rooleilla.

Katso-tunnisteeseen liittyy yhden tai useamman organisaation valtuutus. Oppilaitoksen Y-tunnus yksilöi oppilaitoksen. Ilman omaa Y-tunnusta olevalle, kunnan tai muun yhteisön Y-tunnusta käyttävälle oppilaitokselle luodaan Y-tunnuksen alle oppilaitoksen yksilöivä aliorganisaatio. Kunta tai yhteisö voi itse määritellä aliorganisaation yksilöivän numerokoodin.

Katso-tunnisteet ja aliorganisaatiot luodaan itsepalveluna web-selaimella käytettävän Katso-hallinnointiliittymän ja Y-tunnuskohtaisen Katso-pääkäyttäjätunnuksen avulla. Tämän ohjeen lopussa on tästä pikaohjeita.

Huomautus

Jos huomaat, että Katso-tunnisteesi on jo liitetty toiseen oppilaitokseen esimerkiksi yhteisen Y-tunnuksen ja puutteellisen aliorganisaatiomäärittelyn seurauksena, asiasta tulee ilmoittaa Kelaan (opas@kela.fi).

Pikaohjeita

Katso-pääkäyttäjätunnuksen hakeminen

Katso-pääkäyttäjä perustetaan Katso-hallinnointiliittymässä kohdassa, "Haluan perustaa pääkäyttäjän organisaatiolle", kerrotulla tavalla.

Aliorganisaation luominen

Katso-hallinnointiliittymän etusivulta valitaan vaihtoehto "Haluan hallinnoida Katso-tunnisteeseen liittyviä tietoja ja valtuutuksia".

Sisäänkirjautumisen jälkeen valitaan vasemman reunan valikosta otsikon "Organisaatio" alta linkki "Tiedot", ja avautuvalla lomakkeella lisätään organisaatiolle uusi aliorganisaatio.

Kuva 1: Oppilaitoksen tietojen täydentäminen luotavan aliorganisaation tiedoiksi

Aliorganisaatiolle luodaan Katso-tunniste valitsemalla Katso-hallinnointiliittymässä linkki "Alitunnisteet" ja sen jälkeisellä näytöllä valitaan "Uusi alitunniste". Avautuvalla lomakkeella luodaan uusi alitunniste valitsemalla organisaatioksi oppilaitokselle määritelty aliorganisaatio, ja täydentämällä kenttiin oppilaitoskäyttäjän tiedot.

Kuva 2: Katso-tunnisteen luominen oppilaitoksen käyttäjälle

Katso-roolin liittäminen Katso-tunnisteeseen

Valitaan valikosta "Myönnetyt valtuutukset" ja painetaan painiketta "Uusi valtuutus". Avautuvaan lomakkeeseen täydennetään valtuutuksen vaatimat tiedot.

Kuva 3: Katso-tunnisteen valtuuttaminen rooliin "KELA - Oppilaitosasiointi"

Kustannusosakeyhtiö Koivuniemi TYVI-palvelu - TYVI-tjänst